Oprah: Happiest places on Earth

Dit bericht is naar aanleiding van een stuk uit een show van Oprahdeze post daarover op LifeExcursion

Normaal kijk ik geen Oprah, tenzij er echt niets anders op TV is (ook iets wat ik ga veranderen: minder TV). Maar deze keer trok werd mijn aandacht getrokken door het onderwerp “Happiest places on Earth”. Ik dacht blijf even hangen en kijk eens waar dat is. En wat denk je: ongeveer bij ons om de hoek! In Denemarken!

Part 1

Part 2

Een mooie conclusie die je kunt trekken uit deze beelden is dat de Denen (veel) minder waarde hechten aan “dingen”: ze weten dat meer dingen je niet perce meer gelukkig maakt. Geluk is veel belangrijker en zelfontplooiing en ontwikkelen staat ook hoog bij ze in het vaandel.
Een andere conclusie is ook dat wij in de rest van de westerse wereld, (Amerika meer, wij in Nederland iets minder) te materialistisch én individualistisch bezig zijn. Denemarken is veel socialere en gericht op ontwikkeling van gezonde en hoger opgeleide landgenoten. Oprah refereerde zelfs in de richting van socialisme, maar dat werd mooi gepareerd met een uitspraak dat ze meer “civilized” waren ivp “socialist“.

Een aantal mooie uitspraken die verder gedaan werden in dit item zijn:

  • Less Space. Less Things. More Life. – Kim Saether
  • You think of it as civilized rather than socialist. – Oprah Winfrey
  • Happiness is considered a big success. – Nanna Norup
  • I believe in humanity. – Nanna Norup

Het mooie uit de beelden bleek ook, dat de geïnterviewde mensen veel al een minimalistische inrichting hadden. Met weinig rotzooi en alles netjes opgeborgen en georganiseerd. Ze hebben in verhouding ook minder ruimte dan wat de norm is in Amerika: Kim Saether maakte daarover een goede opmerking (Less space. Less things. More Life.) en refereerde daarmee naar een  minimalistische levensstijl en denkwijze. Als je al weinig ruimte hebt, moet je die ook niet vol zetten. Je hebt dan veel meer “ademruimte”

Dat deed bij mij een lichtje branden: Ooit ben ik moeten verhuizen van een 1-gezin appartement naar een kleine, 9m2, studentenkamer, die achteraf ook nog eens kleiner bleek. Op een dikke 7m2 moest alles van een appartement worden opgeslagen… En dan kom je er achter hoeveel zooi en spullen je hebt verzameld door de loop van de jaren heen. Niet te geloven zeg! Maar door een hoop op te ruimen en je ruimte goed te gebruiken kun je een heel eind komen. Mijn geluk was dat de ruimte dik 3meter hoog was: Hoogste kast halen die je maar kunt vinden, hoogslaper met daaronder een bureau en verder nog een keer harder opruimen en spullen weg doen.

Oude kamer (panorama)

Oude kamer (panorama)

Op de foto staat een panorama van mijn toenmalige kamer: van uit de deur genomen. Links zie je nog de een stukje kast, dan het raam. Daarnaast staan er in de hoek een koelkast met daarop een magnetron. Gevolgd door de hoogslaper met bureau (met TV, laptop, radio en Senseo). Niet meer in beeld (rechts) stond nog een schoenrek/opslag hoekje voor papier en glaswerk. En het paste allemaal!!

Ik was dus toen al bezig met minimaliseren, maar ook in die tijd had ik nog te veel zooi. Maar het was overzichtelijk en opgeruimd (je moet wel op z’n kleine ruimte), en dat leefde best relaxed. En misschien nog belangrijker: ik was ook een stuk gelukkiger. De woorden van Kim Saether vallen hier dan ook heel goed op hun plaats.

Deze terugblik geeft mij weer de moed, inspiratie en drang om hier nu weer eens te gaan opruimen en het weg doen van spullen. En hopelijk geeft het als lezer van deze blog jou ook weer de inspiratie om je leven (en spullen) eens te overzien: en op te ruimen natuurlijk!

Grtz!
DM

Advertenties

Over Rik

Een in rotterdam wonende, door Nederlands reizende, fotograferende Limburger
Dit bericht werd geplaatst in minimaliseren, web en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Oprah: Happiest places on Earth

  1. Pingback: “World greenest homes”: Hong Kong’s space saver « DutchMinimalist

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s