Een nieuwe (anti)Social Network: Path.com

Hallo allemaal,

Robin Dunbar, een Britse antropoloog en evolutiebioloog, stelt dat een persoon een (cognitive) limiet heeft aan het aantal personen waarmee hij een stabiele, sociale relatie kan onderhouden. Deze grens is beter bekent als “Dunbar’s Number“.

Voor diverse primaten zijn er verschillende Dunbar’s Numbers: voor de mens is berekend dat dit er 148 zijn (vaak afgerond naar 150). Dit aantal staat in schril contrast met het aantal vrienden die de meeste mensen hebben op de Social Network sites, waar het aantal “vrienden” vaak de 250 á 300 grens passeren. Zelf maak ik mij hier ook schuldig aan:

Nu heb ik het (slappe) excuus dat ik de sociale media gebruik(te) om mijn foto’s te verspreiden onder mijn mede studenten en clubleden, maar toch: onder de streep heb ik ook te veel vrienden.

Personal Networking
Nu zijn een aantal bekende namen uit het Social Network circuit samen gekomen om samen te werken aan een nieuwe start-up: Dave Morin (ex-Facebook) en Shawn Fanning(bedenker/maker van Napster) hebben, samen met nog een aantal mensen, een nieuwe Social Network site opgericht, genaamd “Path“. Eigenlijk mag je het van hun geen Social Network noemen, maar is het eigenlijk een Personal Network: Het heeft als basis de theorie van Dunbar’s Number.

De theorie van Dunbar’s Number is iets verfijnder dan 150 relaties: Er zit een factor van ongeveer 3 achter:

  • 5 mensen beschouwen we als echte vrienden,
  • 20 mensen hebben we regelmatig contact mee,
  • 50 mensen is het maximum aantal mensen dat we vertrouwen,
  • 150 mensen waarmee we een relatie hebben.

Het getal 50 is hierin een belangrijk nummer. Path.com limiteert het aantal connecties tot 50: de 50 mensen die je echt vertrouwd. Dus geen “follower” of vrienden, maar alleen die mensen die er toe doen.

Path.com

Path.com

Path is er niet op uit om de Social Networks te vervangen, maar wil er juist naast staan. Het is een uitbreiding op de Social Networks, waarbij de focus/nadruk ligt op foto’s. Die deel je met je “closest contact” en daardoor, omdat je het met je vertrouwde mensen deelt, zou je anders gaan delen. Dingen die je normaal niet aan de hele wereld toevertrouwd, maar alleen met je familie zou delen.

Het is een interessant concept, dat mijn aandacht heeft getrokken. Niet alleen om het (minimalistische) idee, maar ook om de minimalistische look van de website en iPhone App (overigens momenteel de enige telefoon die ondersteund wordt). Als minimalist zou je zeggen “niet nog een netwerk”, maar hier ligt het deels anders. Hier ga je anders over je netwerk denken en wordt je gelimiteerd. Ik zou hier een ander netwerk uiteindelijk wel voor willen opzeggen (vooral na de horrorverhalen van de overname van Hyves door TMG: een extra motivatie)

Gegroet,
DM

Bronnen:
Bright – Facebook-alternatief Path is ‘personal network’
Path – Introducing The Personal NetworkPath.com/rikkuijpers
Wikipedia
Lifehacker – What Is Path?

* & ** : Op moment van schrijven waren dit de aantallen, inmiddels is er opgeruimd.

Advertenties

Over Rik

Een in rotterdam wonende, door Nederlands reizende, fotograferende Limburger
Dit bericht werd geplaatst in privé, web en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Een nieuwe (anti)Social Network: Path.com

  1. Pingback: (Film & Dubio) Farewell FaceBook | DutchMinimalist

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s