(Film) Een ultra klein huis in Japan

Hallo allemaal,

Een tijd geleden heb ik een berichtje geschreven over een klein appartement in Hong Kong (World greenest homes: Hong Kong Space Saver). Een appartement van slechts 31m2. Maar het kan nog kleiner: In Japan is er een huis op slechts 30m2!

Vergeleken met mijn 54m² (en dat is exclusief berging) is dit heel erg klein. Vooral als je bedenkt dat je hier met z’n 2en woont/leeft. Nog lastiger wordt het als je bedenkt dat hij samen woont met zijn moeder…. Met je vriend/vriendin/man/vrouw op z’n klein oppervlak leven is al een uitdaging. Respect voor die man!

Gegroet,
DM

(met dank aan theEveryDayMinimalist)

Advertenties

Over Rik

Een in rotterdam wonende, door Nederlands reizende, fotograferende Limburger
Dit bericht werd geplaatst in Film, minimaliseren, Video en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op (Film) Een ultra klein huis in Japan

 1. Patrick zegt:

  In mijn studententijd heb ik op 12m2 geleefd, vier jaar lang. Als je weinig om handen hebt en er zijn twee kamertjes, dan kan ik me voorstellen dat je het met zijn tweeën goed kunt uithouden op “slechts” 30m2.

  Maar om zo te leven met je moeder…

  Of die man heeft een heel ongezonde band met die vrouw óf één van de twee is geestelijk danwel fysiek beperkt en heeft hulp nodig.

  Om eerlijk te zijn, vind ik het eigenlijk wel gaaf zo 🙂

  • Rik zegt:

   Dan heb je een ruime kamer gehad met die 12m2: zat zelf op eentje van iets meer dan 7m2. Maar zoals je zegt, het is goed te doen & indrukwekkend om te zien. Je zult alleen echt goed moeten omgaan met de beschikbare ruimte (of moet ik zeggen het gebrek ernaa 😉 ).

   En hoe de band tussen zoon en moeder is weet ik ook niet. Maar je moet wel rekening houden met het feit dat in Asie het nog gebruik is om voor je ouders te zorgen als deze oud zijn (en een bejaardehuis is voor velen onbetaalbaar).

 2. Jannie zegt:

  Anderhalf jaar lang woonde ik met man en twee kinderen (met vieren dus) op 42m2 (excl. fietsenberging). En dan zonder slimme opbergruimtes of andere slimmigheden (is dat een woord?). Daarna verhuisden we naar 63m2 en inmiddels wonen we op 100m2 met zijn vijfen (dat vinden we vrij ruim). Onze woonkamer nu is ongeveer net zo groot als ons eerste appartement. Het heeft zeker voordelen, zo klein wonen. Vooral het schoonmaken. Maar we zouden niet meer terug willen. Ik vind het huis van het filmpje erg mooi! Het ‘voelt’ wel nog krapper als ons huis destijds, maar dat is het ook ;).

  • Rik zegt:

   Respect Jannie! Dacht dat ik klein had gewoond op mijn studenten kamer (7m2+ – 1 persoon), en nu een redelijk klein huisje heb (54m2 excl berging – 2 personen). Jullie huishouden zal wel een hoop structuur bevatten om alles in goede banen te leiden met 5 personen, of zie ik dat verkeerd?

   Heb je deze dan ook al gezien: Een ander huis in Hong Kong van 30m2 waar ze slim gebruik maken van de ruimte?

   • Jannie zegt:

    Heel eerlijk gezegd weet ik niet meer zo goed hoe we het deden. Wel waren we toen al onbedoeld minimalistisch (je wordt het vanzelf). Zo koken dat je zo min mogelijk servies/pannen/bestek nodig had. Onze slaapkamer was ook gewoon speelkamer (daar is een bed ook ideaal voor!). Geen bank of TV in de woonkamer. Ik heb altijd al (voor vrouwenbegrippen) een minimalistische garderobe gehad. Verder ook een aantal ruimtebespaarders. Bijvoorbeeld keukenkastjes boven het bed om kleding in op te bergen ipv een linnenkast. Een stoffen tent onder de (uitschuif)eettafel. Grappige dingen waren dat ik op de vriezer kon zitten tijdens het koken en tandenpoetsen op het toilet (en dan zonder op te staan kunnen spoelen bij de wasbak 😉 ). Proviant hadden we niet nodig want we woonden praktisch naast de supermarkt. Het gemeentelijk plantsoen gebruikten we als achtertuin (incl zwembadje opzetten).

    De woning in Hong Kong heb ik al eens gezien ja. Prachtig!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s