Minimalisme

Wat is minimalisme?? Volgens de woordenboeken:

Minimalisme is de poging om dingen tot hun eenvoudigste vorm, karakter of functie te herleiden.

Het zou betekenen dat je alles terug kunt brengen tot zijn simpelste vorm: Niets meer, niets minder. Puur de basis. Geen extra’s. Maar men heeft het hier over dingen. “Koude” objecten. Meubels. Gebruiksvoorwerpen. Architectuur.

Wat zou het toch mooi en simpel zijn als we ons “Leven” terug konden brengen naar de basis, toch? Geen gejaag en gestress is toch heerlijk. Vooral in deze hectische tijd waarin we leven. Ergens gefocust mee bezig zijn zonder afgeleid te worden. Bezig zijn met dingen die jij graag wilt, zonder dat er iets knaagt in je geweten…

Het vrije gevoel wat veel mensen zoeken kan bereikt worden: met een minimalistische levensstijl!!

En dan bedoel ik niet dat je  er allen nog maar een vegetarisch dieet met rouwe groente op na hoeft te houden. Ook niet dat je in een (bijna) leeg huis hoeft te wonen. Of als een arme stakker door het leven hoeft te gaan. Als je dat graag wilt: be my guest!  Maar voor velen zal dat niet zijn weg gelegd. Voor velen zal het opruimen van je leven al een verademing zijn: Minder spullen, minder verantwoordelijkheden maar vooral meer tijd voor de dingen die je echt wilt.

David Damron (Minimalistische blogger: LifeExcursion) heeft een lijstje met 9 reden waarom minimalisme iets voor je kan zijn:

  1. Het is goedkoper. Het is mogelijk om als minimalist (extreem) goedkoop te leven. Het betekent echter niet dat je een saai huis hoeft te hebben. Vele van de minimalistische woningen zijn juist uiterst interessant. Je moet gewoon creatief zijn.
  2. Het is leuk. Het kan heel erg leuk zijn als je creatief en bereidwillig bent om je eigen maatschappelijke norm kan veranderen. Je kan zijn wie je wilt zijn: die vrijheid kun je inzien door de minimalistische levensstijl.
  3. Het is gemakkelijk. Vele mensen realiseren zich niet hoeveel tijd er gaat zitten in “rommel”: en al helemaal om te leven in “rommel”. Als je met minder dingen je hoeft bezig te houden, des te beter georganiseerd en productief je zult zijn.
  4. Het is origineel. Niet zijn er alleen weinig minimalisten op de wereld: Elke minimalist heeft zijn eigen kijk op het minimalisme en de levensstijl. Je kunt de meest simpele levensstijl hebben en toch uniek zijn.
  5. Het is georganiseerd. Een bepaald bestand of papier nodig? Kijk in de minimalistisch archief. Jas nodig? Kijk in de minimalistisch kast. Neustrimmer nodig? Het zit in de “geheime-la-met-dingen-die-andere-mensen-niet-mogen-zien”. Wat je ook nodig zou hebben, je zult ze sneller terug vinden in een minimalistisch huishouden. Je zult gelukkig zijn als je niet uren hoeft te zoeken naar dat ene ding!
  6. Het maakt indruk. Familie en vrienden zullen je eerst voor gek verslijten… Maar snel zullen ze onder de indruk zijn op je levensstijl en de vele deuren die daardoor zijn open gegaan.
  7. Het is milieuvriendelijk. Wat is een betere manier om milieuvriendelijk te zijn, dan niets meer (of veel minder) te willen van de natuur. Alle “rommel” die je hebt, komt op een of andere mannier van de natuur. Als minimalist stop je met het nemen van de natuur: waardoor je de natuur ook meer gaat waarderen.
  8. Het is beheersbaar. Hoe vaak heb je wel eens afgevraagd: “had ik nog maar een uurtje extra om deze taak af te maken”? Je zult nu meer tijd vrij hebben omdat je jezelf niet meer bezig hoeft te houden met dingen.
  9. Het is (be)vrij(den). Het kost geen kl*te om een minimalist te worden. Nog beter: je zult zelf geld verdienen door spullen te verkopen, of simpelweg door dat je minder koopt. En je voelt je vrijer  voelen van de materialistisch en drukke samenleving waarin we leven. Meer tijd beschikbaar betekent meer meer tijd voor je leven/ontwikkeling.

(klik hier voor de originele post)

Zoals je kunt leven heeft een hoop voordelen om er een minimalistische levensstijl er op na te houden!

Het zal echter wel betekenen dat je minder belangrijke zaken moet afwijzen, minder moet “willen” en vaker nee moet zeggen. Gemakkelijk zal het niet zijn, maar je krijgt er een hoop voor terug.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s